• Share on Google+

Het is lastig om de moderne klant te bereiken. Met online winkels hebben klanten toegang tot een onbeperkt aantal merken en producten. De aandacht is veel minder en ook nog eens verdeeld over meerdere apparaten. Ze zijn continue bezig met onderzoeken, prijzen vergelijken en afwegingen maken voor alle mogelijkheden voordat ze een besluit nemen om iets te kopen. Het is de uitdaging voor merken om de verdeelde aandacht van de consument naar zich toe te trekken, en de verkoop te verhogen in een zeer drukke e-commerce omgeving.

Om concurrerend te blijven is het van belang dat merken gebruik maken van de online aanwezigheid en bezoekersaantallen van hun online retail partner. Aan de kant blijven staan en hopen dat de conversie en bezoekersaantallen vanzelf stijgen is niet aan te raden.

Merken kunnen een actieve rol innemen bij het vergroten van hun online aanwezigheid op de websites van de verkoopkanalen. Simpel gesteld zal een proactieve houding bij verkopen via online winkels leiden tot verschillende voordelen in de toekomst.

Je kunt hieronder vier tips lezen waarmee je het meeste kunt halen uit jouw online verkopen via retail partners.

1. Maak gebruik van de stem van de consument

Wanneer een verkooppartner de producten van jouw merk verkoopt via een online website, moet je met het volgende rekening houden: Studies hebben uitgewezen dat het tonen van waarderingen van klanten en recensies op internet gekoppeld is aan hogere conversie en aankopen.

Veel bedrijven verzamelen feedback van hun klanten en meningen over hun producten. Dat geeft ze een grote hoeveelheid nuttige informatie die andere klanten kan beïnvloeden in hun aankoopgedrag. Maar de stem van de consument heeft geen waarde wanneer andere klanten deze content niet onder ogen krijgen. Door gebruikerservaringen met aangesloten winkels te delen die jouw producten verkopen, kunnen merken het bereik van hun klantenwaardering en recensies uitbreiden. Hiermee verhoog je de zichtbaarheid van de producten evenals verkopen via de retail partner.

Niet alle merken hebben ervaring met het verzamelen en publiceren van klantrecensies, toch is het de moeite waard hier aandacht aan te besteden. Houd er rekening mee dat de winkels talloze andere producten op hun website aanbieden. Klantrecensies kunnen ervoor zorgen dat jouw merk ontdekt wordt, en beter opvalt in deze drukke omgeving. Daarnaast zullen producten met recensies meer aandacht krijgen en de verkopen stimuleren. Onderzoek wijst uit dat het weergeven van klantrecensies bij retail partner gemiddeld tot een stijging van tien procent in conversie leidt, en vijf procent meer terugkerende klanten. Deze percentages worden hoger naarmate het aantal recensies toeneemt.

Daar is nog niet alles mee gezegd. Wanneer je de uitruil van jouw klantrecensies in gang hebt gezet kunnen hier meer kansen uit ontstaan. Jouw retailer zal wellicht sneller jouw product prominent op hun e-commerce website plaatsen, en jouw merk via hun eigen social media kanalen verspreiden.

De stem van de consument gebruiken kan ook de verkopen bij retailers in fysieke winkels beïnvloeden, omdat mensen eerst informatie zoeken naar producten in de schappen op hun mobiele apparaten. In een aantal gevallen kunnen winkeliers exclusieve advertenties plaatsen en speciale promoties aanbieden voor populaire producten die in trek zijn bij hun klanten.

Net zoals klantrecensies je kunnen helpen bij het onderscheiden van jouw producten ten opzichte van de concurrentie, kunnen retailers de stem van jouw consumenten gebruiken om meer te verkopen in hun winkels en concurreren met andere verkopers.

2. Het draait allemaal om timing

Het is belangrijk om je huiswerk te doen wat betreft je retail partners, maar tijd is van belang. Vanaf het moment dat een product in het assortiment wordt opgenomen door een verkoopkanaal, hebben merken ongeveer een kwartaal om zich te onderscheiden van de talloze andere merken die ze aanbieden. Het is van belang om snel te handelen wanneer je bouwt aan jouw online aanwezigheid via hun kanalen. Dit kan je doen door proactief klantrecensies te verzamelen van jouw producten.

Timing is niet alleen belangrijk om te voorkomen dat jouw merk op de achtergrond zal verdwijnen, het is ook van belang bij het publiceren van de recensies. Uit onderzoek blijkt dat 73 procent van consumenten vindt dat recensies die ouder zijn dan drie maanden niet langer relevant zijn. Daarnaast leest 22 procent alleen recensies die in de laatste veertien dagen zijn toegevoegd.

Geef jouw retail partners een constante stroom aan recente consumenten recensies om jouw aanwezigheid op hun websites vast te houden.

3. Laat klanten nieuwe producten uitproberen

Het is een goed idee om gebruikersrecensies te verzamelen en te publiceren via de retailers bij producten die al langere tijd op de markt verkrijgbaar zijn. Maar wat moet je doen met producten die nog niet verkocht worden? Hoe kunnen merken bouwen aan de zichtbaarheid van recensies voordat het product gelanceerd wordt?

Het is een kip of het ei verhaal; recensies zijn cruciaal om de verkopen te stimuleren, maar nieuwe producten hebben nog geen klanten om een waardering te geven of recensies te schrijven.

Een zeer effectieve methode om gebruikersrecensies snel en op een eerlijke wijze te verzamelen is het aanbieden van gratis monsters van producten aan consumenten in ruil voor een eerlijke recensie. Het uitdelen van samples is een uitstekende manier om jouw bestaande klanten een voorproefje te geven van nieuwe producten, deze tactiek leidt tot authentieke, hoogwaardige reacties.

Wanneer je dit op de juiste wijze aanpakt, kan de distributie van monsters de basis leggen voor een stabiele stroom aan recensies van consumenten die je kunt delen en doorsturen naar de retail partners.

Echte waarderingen en recensies voor nieuwe producten helpen je om zoekers naar kopers te converteren. Ze bieden jouw retail partners waardevolle content op de eerste dag van de verkoop van het nieuwe product, zowel online als in de winkel.

4. Bied jouw kennis aan

Het is onmogelijk voor grootschalige online retailers, zoals Bol.com of Amazon, om alles te weten over elk product dat ze verkopen. Maar hun (potentiële) klanten hebben behoefte aan deze kennis, ervaring en suggesties om de beste aankoop keuzes te maken.

Als merk ben je in de gelegenheid om jezelf als vaste expert te positioneren voor jouw producten. Dit kun je doen met behulpzaam advies of bij het beantwoorden van specifieke vragen van consumenten over jouw producten en de juiste wijze om deze te gebruiken. Deel jouw expertise en know-how van de producten door educatieve en informatieve kennis te delen. Kennis die jouw retail partners via hun verkoopkanalen kunnen overdragen aan hun publiek.

Merken hebben een enorme kans om de verkopen via retailers te verhogen wanneer ze actief werken aan een sterke online aanwezigheid op de websites van hun partners.

Gebruik en deel de stem van jouw klanten, bied jouw retail partners een doorgaande stroom aan nieuwe content, biedt jouw kennis aan, en activeer de vertegenwoordigers van jouw merk met testproducten. Dit is in het voordeel van zowel jouw bedrijf als bij de verkoopkanalen, die ook blij zullen zijn met de verbetering in klantbetrokkenheid, aandacht en verkopen.