• Share on Google+

Je kunt eindeloos tijd en geld investeren in AdWords met als doel jouw prestaties beter te begrijpen. Maar er is een overweldigende hoeveelheid informatie en statistieken die je individueel moet aanpakken en analyseren. Dit proces kan frustrerend zijn maar geef niet op. Je hoeft je niet compleet in alle beschikbare data te storten zolang je op de juist plek start.

Deze eenvoudige statistieken geven je direct meer inzicht, en helpen je de mogelijkheden voor verbeteringen snel te vinden.

Hoe verleidelijk is jouw advertentie? Dat kun je zien aan de CTR (Clickthrough Rate.

Dit is één van de voornaamste statistieken in de AdWords rapportages. De Clickthrough Rate, die vaak wordt afgekort met CTR, geeft het percentage aan van mensen die jouw advertentie zien en daar vervolgens op klikken. Google omschrijft het als “CTR is het aantal kliks die jouw advertentie krijgt, gedeeld door het aantal keren dat jouw advertentie wordt weergegeven”.

Als honderd mensen jouw advertentie zien, maar slechts twee mensen daadwerkelijk klikken op jouw advertentie zal de CTR dus twee procent zijn. Dat houdt in dat slechts twee mensen van de honderd de inhoud van de advertentie interessant genoeg vonden om verder te kijken. Je hoeft je hier niet direct zorgen over te maken aangezien de CTR doorgaans vrij laag uitvalt, dat kun je hier ook zien in deze Google Benchmark.

Bron: https://blog.hubspot.com/agency/google-adwords-benchmark-data

Door wat beter op jouw gemiddelde CTR te letten en deze te vergelijken met de standaard CTR voor jou en de sector waarin je actief bent, kun je elke advertentie vergelijken met de gemiddelde CTR score. Wanneer je merkt dat een advertentie lager dan gemiddeld scoort moet je die als eerste aanpakken en aanpassen. We zullen je wat tips geven om jouw advertenties te verbeteren.

Conversion Rate meet het succes van de landingspagina

Als we naar de conversion rate kijken gaat het puur en alleen om actie. Deze waarde toont je het aantal bezoekers die de gewenste handeling uitvoeren op basis van de advertentie. Denk aan het voltooien van een aankoop, een brochure downloaden of een inschrijving op jouw nieuwsbrief. Heel simpel gesteld is de conversion rate het aantal bezoekers die de gewenste actie hebben uitgevoerd, gedeeld door het totale aantal bezoekers aan de website. De Clickthrough Rate gaf aan hoe interessant jouw advertentie is, de Conversion Rate vertelt je meer over de populariteit van jouw landingspagina.

Met andere woorden, op het moment dat jouw advertentie mogelijke klanten naar jouw website heeft gebracht, zal de landingspagina ervoor moeten zorgen dat deze bezoekers ook een handeling verrichten. Conversion Rate meet het succes van jouw landingspagina bij het sturen van bezoekers naar het resultaat dat jij voor ogen hebt.

Hoewel er gemiddelde conversion rates bestaan voor verschillende bedrijfstakken, adviseren wij om je te richten op het verbeteren van de huidige conversion rates, in plaats van je blind te staren op de concurrentie. Je kunt het beste beginnen met het verbeteren van de conversion rates van producten of diensten waar je op de lange termijn meer profijt van hebt.

Om de conversion rate te verbeteren zul je doorgaans jouw landingspagina opnieuw moeten ontwerpen zodat deze beter aansluit bij de verwachtingen van jouw bezoekers. Zorg ervoor dat de inhoud op de landingspagina goed aansluit op de advertentie waar de bezoeker op heeft geklikt. En uiteraard moet je een duidelijke en overtuigende call-to-action laten zien waarvan de bezoeker precies weet wat de bedoeling is.

Bounce Rate meet de interesse

Het tegenovergestelde van de Conversion Rate is de Bounce Rate. Dit is het percentage van bezoekers die naar jouw website komen, en deze vervolgens te verlaten zonder eerst rond te kijken of andere acties uit te voeren op jouw website. Dat is dus een meting van retentie ofwel vasthouden. Krijgen mensen de informatie die ze nodig hebben en gaan ze weer verder? Worden ze ontmoedigd? Met deze statistiek zul je beter doorzien waarom mensen blijven of juist gaan.

Wanneer je een blogger bent, en je deelt bepaalde berichten via social media, zal de bounce rate hoger uitvallen omdat mensen naar de website gaan, het bericht lezen en vervolgens direct weer het venster sluiten. Dat is normaal. Maar wanneer je gaat kijken naar AdWords is het van belang om de bounce rate zoveel mogelijk te verlagen. Wanneer je het bekijkt vanuit AdWords geeft de bounce rate informatie over het aantal mensen dat op jouw advertentie heeft geklikt, jouw site hebben bezocht en deze weer hebben verlaten zonder actie te ondernemen zonder verder rond te kijken.

Verwante informatie: Is de Bounce Rate belangrijk?

Bij websites met veel content zoals blogs kun je de bounce rate reduceren door links en het verband tussen de content te verbeteren. Voeg altijd links toe, en het liefst zoveel mogelijk. Koppelingen met soortgelijke pagina’s op jouw website, links naar handleidingen, en andere soorten informatie die je kunnen helpen de verkoop te stimuleren. Houd er rekening mee dat je op de landingspagina niet teveel links moet gebruiken. Daar kun je beter een specifieke actie plaatsen waarvan je wilt dat bezoekers die uitvoeren. De Bounce Rate verbeteren betekent dat je de call-to-action op jouw website moet optimaliseren.

Zorg ervoor dat deze call-to-action duidelijk is, eenvoudig uit te voeren en uitdagend is. Zorg dat het vertrouwen wordt opgewekt met bijvoorbeeld recensies of keurmerken. Je kunt enkele links plaatsen naar meer informatie, maar dat mag beperkt blijven. Uiteindelijk is de beste manier om jouw Bounce Rate en ook de Conversion Rate te verbeteren uitstekende content op jouw landingspagina te zetten die perfect aansluit met de verwachtingen van de bezoeker nadat ze op jouw advertentie hebben geklikt.

Is er iemand die jouw advertentie heeft gezien? Let op de Impressions

Voordat iemand op jouw advertentie kan klikken zullen ze deze eerst moeten zien. Dit noemen we een Impression. Wanneer jouw advertentie via een Google zoekopdracht wordt weergegeven wordt dit geteld als één impression. Ze worden niet gemeten op basis van een actie, maar alleen wanneer de advertentie wordt weergegeven. Waarom zijn deze impressies dan toch belangrijk?

Met impressions kun je mogelijkheden ontdekken en mogelijke problemen opsporen. Laten we beginnen met de basis van AdWords: Wanneer je zeer laag scoort op impressies houdt dat in dat niemand jouw advertentie te zien krijgt. Misschien heb je de advertentie ingesteld op keywords waar te weinig op gezocht wordt. Het is ook mogelijk dat jouw advertentie en landingspagina niet relevant is voor het keyword waar je op adverteert. Daarom laat Google de advertentie niet zien. Dit zijn beide problemen die je snel kunt opsporen en aanpassen.

Het is ook mogelijk dat je een te laag bod heb geplaatst. Normaal gesproken zal Google dit vooraf aangeven met een melding dat jouw bod lager ligt dan de eerste pagina, met advies voor een passend bod.

Impression Share mag ook beslist niet vergeten worden. Met deze statistiek kun je zien hoe vaak jouw advertentie mogelijk gezien hadden kunnen zijn. Wanneer jouw impression share bijvoorbeeld op zestig procent ligt mis je dus veertig procent aan mogelijkheden om jouw advertentie weer te geven. De voornaamste redenen zijn het budget en het bod.

Wanneer je aan honderd procent van jouw dagelijkse budget komt, maar jouw dagelijkse impression share ligt op tachtig procent is er een eenvoudige oplossing; verhoog jouw budget om meer advertenties te laten zien. Wanneer je nog niet aan jouw budget zit, en ze worden niet altijd weergegeven, kan het verhogen van jouw bod de advertentie meer concurrerend maken en daarmee vaker worden weergegeven.

Wanneer je de impression share wilt verhogen moet je rekening houden met jouw zakelijke doelstellingen. Wanneer je slechts een beperkt budget hebt, of wanneer je toch al goede resultaten behaalt hoef je niet veel aandacht te besteden aan de Impression Share.

AdWords is ingewikkeld, houd het eenvoudig

De wereld van statistieken kan snel overweldigend worden zonder zicht op de voornaamste zaken om bij te houden. Het kan daardoor ook ontmoedigend zijn. De beste manier om goede resultaten te boeken met AdWords is een goede basis te leggen. Zorg dat de content op jouw website duidelijk en begrijpelijk is, en bied een aangename gebruikservaring op de website. Dan kun je van start met de analyse van deze vier statistieken om eenvoudige aanpassingen te maken aan jouw website of advertenties. Werk stap voor stap.

Wanneer je respect hebt voor jouw bezoekers, zullen ze vanzelf klanten worden.